Tannhelseutvalget vil likestille tannhelse med annen helse

NOUen, En universell tannhelsetjeneste, ble lagt frem 26. september. Utvalget foreslår tiltak som til sammen likestiller og gjør tannhelsetjenesten til en del av den øvrige helsetjenesten.   

Ved overleveringen la utvalgsleder Evy-Anni Evensen vekt på nødvendigheten av å utvikle en bærekraftig tannhelsetjeneste, basert på samfunnets behov.

Utvalgets mål er at alle skal ha likeverdig tilgang til tannhelsetjenester av god kvalitet. Tjenestene skal være sammenhengende og tilpasset brukernes behov. Det foreslås å rettighetsfeste en universell tannhelsetjeneste der alle med sykdom og skade i munn og munnhule får rett til nødvendige tannhelsetjenester. Det vil si på lik linje med det pasientene med somatisk og psykisk sykdom og skade har. Den offentlige tannhelsetjenesten skal fortsatt ha et utvidet ansvar for personer med særskilte behov. Det må også bli enklere for alle pasienter å orientere seg i systemet, og de øvrige helsetjenestene må ta ansvar og opplyse tannhelsetjenesten om pasientenes behov.

Utvalgsleder understreket videre behovet for å styrke og harmonisere tjenesten, slik den i større grad blir lik øvrig helse- og omsorgstjeneste. Tannhelse må integreres med resten av tjenesten, og skal man klare det må både den offentlig og private delen av tannhelsetjenesten samhandle.